Olivehällkyrkan

Tala Film- Tala Liv

Det händer att filmer berör oss och sätter igång funderingar kring våra livsfrågor. Film engagerar, stimulerar, utmanar, tröstar. Men många gånger stannar det vid att jag ser en film, utan att reflektera så mycket över vad jag sett, eller vad filmskaparen vill ha sagt med sin film. I Olivehällkyrkan ser vi och samtalar om film.

Välkomna!

Filmrecension: Sameblod

Sameblod.jpg Amanda Kernells omtalade långfilmsdebut ”Sameblod” handlar om hur de samiska barnen på 30-talet tvingades gå i nomadskolor, om rasbiologi och om Sverige som kolonialmakt. ”En otroligt bra film som varken presenterar facit eller förlösande slut”, tycker vår kritiker Sofia Olsson.

”Sameblod” är inte den bombastiska historia jag hade väntat mig, inte heller det braskande debattinlägg som prydligt talar om vad man ska tycka och tänka. Den är bra mycket bättre än så.

läs mer https://www.svt.se/kultur/film/recension-sameblod

Filmrecension: Korparna

Korparna.jpg ”Detta kan vara Reine Brynolfsson främsta rollprestation någonsin”, menar Sofia Olsson som dock hade önskat flera ömma scener.

I inledningen av Korparna gräver arrendebonden Agne ett hål under en stor sten. Det är mörkgrått marsväder, jorden svart, allting fuktigt. Han backar sen fram traktorn, lägger sig intill stenen och trär mödosamt en rem under bumlingen för att kunna dra bort den från åkerjorden med hjälp av traktorn. Stenen hamnar på ett röse: ett monument över hundratals år av små människors tröstlösa kamp mot marken.

läs mer https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-korparna

Senast uppdaterad 180204