Hemma igen!

Så var man hemma igen, efter 3 fantastiska veckor på studieresa i Ecuador. Ärendet var besök till ”våra” missionärer; Petter och Andrea Hermansson med familj. En inblick i deras vardag, arbete, men också besök hos en del av församlingarna de relaterar till.

Vi var en grupp på 25 personer ifrån 4 församlingar i Sverige, som åkte tillsammans. Upplevelserna var många, erfarenheterna likaså. Det tar en tid att smälta och reflektera över allt vi fick se och ta del av.

Några glimtar;
Vi anlände till huvudstaden Quito och bodde på kyrkans gästhus; Casa Sueca. I Quito besökte vi vår systerkyrka, Pactokyrkans (förbundskyrkans) kansli. Kyrkoledare berättade om arbetet i landet, lokalt församlingsarbete, glädjeämnen, svårigheter och utmaningar.

Quito med 2,5 milj invånare ligger på 4100 m öh. Staden ligger i en dal med berg och vulkaner runt omkring. Vi åkte kabinbana upp till ett av bergsområdena en dag, med utsikt över hela staden. Då var vi uppe på 4600 m öh. Tunn luft kändes när man gick ett stycke där uppe.

Vi åkte österut till djungelområdena. Besökte församlingar på landet i Chaco och Ota valo. Fick del av indiankulturen både i personliga möten, som musik, mat, hantverksmarknader mm.

Vi flög västerut till Manta och Monte Christi, där Petter är pastor i en församling. Där fick vi bl.a. vara med på en begravning, som i mycket var väldigt annorlunda mot i Sverige.

Det var områdena runt Manta och Monte Christi som fick de värsta skadorna för 8 månader sedan, då jordbävningen på kusten kom. Vi gick genom sargade områden i Manta och tog del av förödelsen. Kyrkan fick göra en stor insats i hjälparbete, och gör så fortfarande. Något som ökat förtroendet för kyrkan, vilket gör att fler kommer till gudstjänst och andra mötesplatser.

Sol och bad hann vi med något längs västkusten vid Puerto Lopez, innan resan avslutade med 4 dagar på Galapagos, och möten med sköldpaddor, sjölejon, iguaner, fåglar, fiskar och skapelsens märkliga formationer som man bara kan möta där.

En fantastisk resa som sätter spår inåt som utåt. Det kommer lite bilder och berättelser allt eftersom, i vår kyrka framöver.
Välkommen!
Önskar dig en GOD JUL och ett VÄLSIGNAT NYTT ÅR!
Mats Carlsson

Ecuador.png